Prowadzenie lokalu gastronomicznego krok po kroku

Prowadzenie lokalu gastronomicznego krok po kroku

Branża kulinarna rozwija się dzisiaj w zawrotnym tempie. Nowe restauracje, kawiarnie czy bary szybkiej obsługi pojawiają się w większych miastach na każdym kroku. Warto jednak zaznaczyć, że tylko nieliczne potrafią utrzymać się na rynku dłużej niż kilka miesięcy. Wydaje się, że największy błąd właścicieli lokalów gastronomicznych polega przede wszystkim na nieprzewidzeniu różnego rodzaju wypadków, które piętrząc się u drzwi restauracji szybko skutkują jej zamknięciem. Dobry biznesplan może zapobiec wielu problemom, jednak nie każdy decyduje się na jego wykonanie przed otworzeniem restauracji. Błędy można popełniać także później podczas prowadzenia lokalu. Jak zatem ustrzec się przed szybkim zamknięciem biznesu i przyciągnąć do siebie klientów? Okazuje się, że mimo dużej konkurencji na rynku sukces jest bardzo możliwą opcją. Należy jednak wiedzieć, jak sprawnie zabrać się za planowanie działalności gastronomicznej oraz jakie działania podjąć, by wspomnianą działalność efektywnie utrzymywać na rynku przez długi czas.

Dobry biznesplan to podstawa każdego biznesu

Niezależnie od branży zakładanie każdej firmy powinno rozpoczynać się od pomysłu. Nie wystarczy jedynie zadecydować, że otwieramy włoską knajpkę czy bar szybkiej obsługi z kawą i kanapkami, by od razu osiągnąć w tej dziedzinie sukces. Przede wszystkim należy stworzyć plan, który będzie zawierał główne wytyczne związane z założeniem kulinarnej działalności. Warto również zaznaczyć, że tak zwany biznesplan sprawdza się wtedy, gdy przyszły właściciel restauracji chce dostać z urzędu pracy dotację unijną. W ostatnim czasie te ostatnie są jednak bardzo popularne, dlatego dość trudno przekonać urzędników właśnie do tego, a nie innego pomysłu. Z drugiej strony nie jest to rzecz niemożliwa, a niektóre osoby próbując raz czy dwa, za trzecim razem otrzymują bezzwrotną dotację, którą mogą przeznaczyć na rozpoczęcie działalności. Zdobycie odpowiednich środków finansowych to kolejny krok, przez który przyszły przedsiębiorca musi przejść.

Wolne środki na otworzenie lokalu gastronomicznego

Otworzenie biznesu kulinarnego wcale nie jest takie proste, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. Przede wszystkim takie przedsięwzięcie wymaga znacznych nakładów finansowych. Istnieje kilka sposobów na to, by zdobyć potrzebne pieniądze na otwarcie oraz zakup potrzebnego sprzętu. Po pierwsze mogą to być wspomniane już wcześniej dotacje unijne. Taka opcja jest najbardziej korzystna, ponieważ po roku prowadzonej działalności uzyskanych z urzędu pieniędzy nie trzeba zwracać. Zazwyczaj otrzymana kwota waha się w okolicach kilkunastu tysięcy złotych. Mniej malowniczą opcją jest pożyczka. Warto jednak zaznaczyć, że kredyt podjęty na atrakcyjnych warunkach można szybko spłacić. Należy więc wybierać te banki, które przygotują dla nas najbardziej odpowiednią ofertę. Inną opcją jest oszczędzanie przez jakiś czas. Wiele osób latami odkłada zaskórniaki po to, by potem otworzyć wymarzoną kawiarnię czy upragnioną restaurację. Kolejnym krokiem przyczyniającym się do otworzenia restauracji jest znalezienie odpowiedniego lokalu do wynajęcia.

Wynajęcie lokalu dla kawiarni, restauracji, baru…

gmp gastroLokalizacja lokalu gastronomicznego jest bardzo ważna, ponieważ nieznana restauracja czy kawiarnia wypromuje się o wiele szybciej w miejscu dostępnym potencjalnym klientom. Warto jednak mieć świadomość tego, że lokalizacje bliżej centrum miasta są droższe, dlatego nierzadko lepiej wynająć lokal nieco dalej i więcej funduszy skierować na promocję i reklamę naszej restauracji. Niektóre obiekty gastronomiczne nie potrzebują lokalu na wynajem. Różnego rodzaju budki i stoiska z przekąskami, napojami czy fast foodami mogą pojawiać się w zasadzie wszędzie. Należy jednak pamiętać, że właściciel musi wykupić miejscówkę w wybranym przez siebie miejscu. W innym przypadku można liczyć się ze słonym mandatem od policji lub straży miejskiej.

Wyposażenie gastronomii

Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomii, z pewnością można byłoby mówić o nim bardzo długo. W zależności od prowadzonego biznesu przydają się inne sprzęty gastronomiczne czy przybory kuchenne. Z pewnością najpopularniejsze w tym zakresie są różnorodne zastawy kuchenne oraz kuchenki, lodówki i chłodziarki. Każdy szef kuchni oraz jego pomocnicy cenią sobie wygodę, dlatego producenci proponują dzisiaj na rynku ciekawą ofertę mającą w dużej mierze ułatwić przygotowywanie posiłków. Na przestrzeni lat proponowany sprzęt ulegał nie tylko modyfikacjom, ale także zwiększał swoją funkcjonalność. Każdy właściciel tworzący biznesplan powinien pamiętać o tym, że dość sporą część środków finansowych należy zatrzymać właśnie na zakupienie odpowiedniego sprzętu gastronomicznego.

Otworzenie lokalu gastronomicznego nie jest więc wcale takie proste. Należy przede wszystkim ustalić plan działania oraz postępować zgodnie z wymienionymi punktami. Tylko dzięki nim można bowiem uniknąć zbędnego chaosu i roztargnienia oraz najpopularniejszych błędów popełnianych przez niedoświadczonych restauratorów.