Zaraza ziemniaka

Zaraza ziemniaka

Uprawianie warzyw i owoców od dawien dawna dostarcza człowiekowi głównego źródła pożywienia. Nie tylko pod postacią otrzymywanych produktów, ponieważ te ostatnie często wchodzą w skład większych potraw przygotowywanych na podstawie własnych przepisów. Jednym z elementarnych warzyw uprawianych dziś nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie jest oczywiście ziemniak. Co roku w naszym kraju zbiory ziemniaków dochodzą w liczbach do dziewięciu milionów ton. Co ciekawe, w niektórych miejscach na świecie produkcja ziemniaka jest jeszcze większa. Prym w tym kontekście od wielu lat wiodą między innymi Chiny, Indie czy Rosja, Ukraina i Stany Zjednoczone. Zainteresowanie ziemniakiem jest tym większe, że jego odmian jest naprawdę dużo. Do niedawna badacze zarejestrowali przynajmniej dziesięć tysięcy odmian wspomnianego gatunku. Warto zatem wiedzieć co nieco na temat ziemniaków, szczególnie w kontekście tak zwanej zarazy ziemniaka – choroby najczęściej atakującej uprawy tego rodzaju roślin. Historia ziemniaka Przyjmuje się, że kolebką upraw ziemniaczanych były tereny południowoamerykańskie. W krajach europejskich ziemniaki pojawiły się dopiero w okresie renesansu (szesnasty wiek). Ciekawostką jest fakt, iż w dobie siedemnastego i osiemnastego wieku ziemniak był traktowany także jako roślina ozdobna. Popularność ziemniaka w Polsce jest tak duża, że na danych obszarach geograficznych roślina ma swoją gwarową nazwę. W województwie wielkopolskim będzie to dla przykładu pyra, natomiast w języku kaszubskim na obiad dostaniemy bulwę. Na Śląsku bardzo upowszechniła się nazwa kartofel (chociaż na innych terenach także w mniejszym lub większym stopniu funkcjonuje w zastępstwie ziemniaka). Morfologia ziemniaków Każdy ziemniak składa się z łodygi, liści, kwiatów oraz owoców. Bardzo ciekawym elementem tej rośliny jest oczywiście łodyga, która wykształca tak zwane kłącza z bulwami wyrastającymi pod powierzchnią ziemi. Co ciekawe, bulwy są częścią bogatą...